Σάββατο 18 Ιουλίου 2020




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ MYTIΛHNHΣ
Αριθμ. Πρωτ. 546  Εν Μυτιλήνη τη 17/7/2020

Προς
τους Ευλαβέστατους Αρχιερατικούς Επιτρόπους και Εφημέριους
της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αγαπητοί μου Πατέρες,
Χαίρετε εν Κυρίω.

Έναυσμα για να επικοινωνήσουμε μαία σας αυτή την ώρα στάθηκε ένα ανακοινωθέν της Αποστολικής Διακονίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος , το όποιο αναφέρεται το θλιβερότατο γεγονός αυτών των ημερών, δηλαδή τη μετατροπή τής Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζάμι, που επισήμως, δυστυχώς, θα αρχίσει να λειτουργεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου έ. έ.
Το συγκεκριμένο κείμενο έχει τον τίτλο " Καιρός προσευχής και Εθνικής ευθύνης" ,  σταχυολογώντας από αυτό τα εξής:
« Ή απάντηση μας στο ανοσιούργημα που επιτελείται στις μέρες μας δεν μπορεί να έλθει παρά μόνο με την προσευχή. Όπως οι πρόγονοι μας και οι Πατέρες μας στρέφονται στην Υπεραξία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό τού Γένους μας, κάθε φορά πού οι εχθροί πολιορκούσαν την Βασιλεύουσα, έτσι και εμείς τώρα εκεί πρέπει να προσφύγουμε και ειρηνικά μέσα από την ψυχή μας να ζητήσουμε από την Παναγία μας να ελευθερώσει το Ναό τής Αγίας του θεού Σόφιας '' εκ παντοίων κινδύνων. Με έναν ανόητο και, όχι μόνο, προκλητικό τρόπο καλύπτουν τα ψηφιδωτά με κουρτίνες θεωρώντας ότι θα εμποδίσουν τίς ακτίνες τής αλήθειας και τού πολιτισμού να φωτίζουν τίς ψυχές των ανθρώπων. Ό Θεός επιτρέπει αύτη την ύβρη, για να είναι θορυβώδης στην ιστορία τού κόσμου ή πτώση των υβριστών.
» Φανταστείτε την ώρα πού κάτω από τα σπουδαία ψηφιδωτά και τον φωτεινό τρούλο πού φαίνεται να εγγίζει τούς ουρανούς θα ακούγονται στίχοι τού κορανίου, στους Ναούς της Πατρίδας μας και όλου τού κόσμου να ακούγεται το " Τη Ύπερμάχω Στρατηγώ "και όλος ό πλανήτης να συνειδητοποιήσει τί ιστορία φέρει αυτό το μοναδικό μνημείο τής πίστης .
» Για την Άγια Σοφία, λοιπόν, πρέπει να ενώσουμε τίς προσευχές μας, στρεφόμενοι στην κοινή Μητέρα μας, την Υπεοαγία Θεοτόκο, και να νιώθουμε όλοι ότι , όταν Λειτουργεί ό Ουρανός, λειτουργείται όλη η γη » .
Εγκολπώμενοι, λοιπόν, και εμείς το μεγάλο όπλο τής προσευχής, παρακαλούμε θερμώς την Παρασκευή 24 Ιουλίου έ. έ. , ώρα 8 το βράδυ σε όλους Ιερούς Ναούς τής Επαρχίας μας να τελεσθεί ή ακολουθία το Ακάθιστου Ύμνου, ενημερώνοντας τούς χριστιανούς να προσέλθουν προκείμενου όλοι μαζί '' εν ενί στόματι και μια καρδία να ψάλλουμε τους Χαιρετισμούς στο ευλογημένο πρόσωπο της Παναγίας μας.

Μετ’ ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ό ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ι Α Κ Ω Β ΟΣ