Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

επί τη εορτή τών Χριστουγέννων

ΙΑΚΩΒΟΣ

ελέω καί χάριτι Θεού Επίσκοπος καί Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Έρεσσού καί Πλωμαρίου

Προς

τόν Ιερόν Κλήρον

καί τους ευσεβείς χριστιανούς της Θεοσώστου ημών Επαρχίας

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά καί πεφιλημένα,

 
Η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων προβάλλει και φέτος! Το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός πλημμυρίζει και πάλι τις ψυχές μας από ανείπωτη χαρά και πνευματική ευφροσύνη, διότι η τραγωδία της ανθρωπότητος , που δημιούργησε η επιπόλαια, λανθασμένη και αμαρτωλή απόφαση των πρωτοπλάστων να απομακρυνθούν από την αγάπη τοϋ Τριαδικού Θεού έλαβε τέλος με τη Γέννηση του Χριστού μας, που σηματοδοτεί με τον πιο εμφανή τρόπο την έναρξη του σωτηριώδους έργου Του, προκειμένου να αποκατασταθεί και να σωθεί ο πάσχων από τα ποικιλόμορφα πάθη άνθρωπος και να φθάσει στη θέωση. Γι' αυτό το λόγο προφέρουν τα χείλη μας το ' Δόξα εν ύψιστοις Θεω και επί γης ειρήνη εν άνθρωποις ευδοκία '' . Γι' αυτό " Χορευουσιν Άγγελοι πάντες εν ούρανω , και αγάλλονται σήμερον " .Γι' αυτό '' σκιρτά δε πάσα η κτίσις, δια τον γεννηθέντα εν Βηθλεέμ, Σωτήρα Κύριον ", διότι ' η πλάνη των ειδώλων πέπαυται, και βασιλεύει Χριστός εις τους αιώνας

Ο Αναμενόμενος Μεσσίας ήλθε και εΐναι ο Χριστός μας! Τον ύμνησαν οι Άγγελοι στο ταπεινό σπήλαιο ! Τον γνώρισαν οι ποιμένες, διότι είχαν άδολη και καθαρή καρδιά ! Τον προσκύνησαν οι μάγοι από βάθη της Ανατολής, διότι ο εσωτερικός τους κόσμος ήταν έτοιμος και κατάλληλος να αναγνωρίσει το Λυτρωτή τοϋ ανθρωπίνου γένους, που κρυβόταν πίσω από το Νεογέννητο βρέφος !

Ο Απρόσιτος και Υπερβατικός Θεός ψηλαφεΐται' πλέον. Ο Άσαρκος παίρνει σάρκα και οστά. Ο Αόρατος όραται. Πόσο αξιοθαύμαστη εΐναιη ένωση αυτή τοϋ Θεού με τον άνθρωπο ! Πόσο παράδοξη ανάμιξη ! Εκείνος που υπάρχει δημιουργείται ! Εκείνος που πλουτίζει τους άλλους, γίνεται πτωχός ! Ο πλήρης κενούται από τη δόξα Του, για να γευθώ έγω από την πληρότητά Του ! '' μας τονίζει περίτρανα ο αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Αλλά ο άνθρωπος, δυστυχώς, δεν δέχεται εύκολα το Χριστό στη ζωή του. Η παρουσία Του τον ενοχλεί και τον πειράζει. Νομίζει πως δεσμεύει τη νομιζόμενη ελευθερία του και γενικά την ύπαρξή του. Προτιμά να εΐναι δέσμιος του εαυτού του , των αισθήσεων και των παθών του παρά δούλος του τεχθέντος Χριστού, που είναι και ο πραγματικός " ελευθερωτής των παθών ".

Επιλέγοντας, όμως, να ζήσει με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή αλαζονικά και με γνώμονα το δικό του θέλημα και όχι το θέλημα του Θεού αποφασίζει τελικά την αυτοκαταστροφή του, διότι ' η υπερηφάνεια είναι η ρίζα κάθε κακού και κάθε τραγωδίας. Αυτή καταργεί την ειρήνη και γεννά το μίσος. Διαλύει κοινωνίες, καταστρέφει τις οικογένειες και δημιουργεί τα κοινωνικά και τα οικογενειακά δς>άματα. Η υπερηφάνεια είναι το σκοτάδι της κακίας και της πονηρίας '' .

Μονάχα ο εν σπηλαίω Γεννηθείς και εν φάτνη άνακλιθεις Χριστός, αγαπητοί μου αδελφοί, εΐναι η ελπίδα μας και η σωτηρία μας, διότι Εκείνος είναι η Αγάπη και η Ταπείνωση και αναπαύεται μόνο στους ταπεινούς, μονάχα στους άκακους και απονήρευτους, μονάχα & εκείνους, οι όποιοι αγωνίζονται μέσα από την εγκράτεια και τη μυστηριακή τους ζωή να πετύχουν την αντίσταση στην κακία και την ευκινησία στο καλό και αγαθό. Να γίνουν οι καρδιές τους σαν τις ψυχές των μικρών παιδιών, διότι ' γι' αυτούς που θα γίνουν σαν κι' αυτά είναι η βασιλεία των ουρανών "( Ματθ. 19, 14 , Μαρκ. 10,14).

Διαφορετικά η ζωή μας και η κοινωνία μας χάνουν το νόημά τους και τον προσανατολισμό τους. Χωρίς Χριστό όλα καθίστανται ανιαρά , αποπνικτικά και καταθλιπτικά. Ούτε οι φωτοχυσίες και ο στολισμός των σπιτιών μας και των δημοσίων χώρων αυτές τις ήμερες ούτε η ποικιλία των φαγητών και η ανταλλαγή των δώρων, όσων από εμάς ακόμη μπορούμε να κάνουμε αυτά λόγω της οικονομικής κρίσεως άλλα και ούτε οι ευχές από μόνες τους μπορούν να δώσουν την αληθινή χαρά των Χριστουγέννων, όταν το πρόσωπο του Χριστού μας παραμένει εξαιτίας μας άγνωστο.

Ο καμβάς της ζωής μας ομορφαίνει μονάχα από τον Γεννηθέντα Χριστό μας, εάν φυσικά θελήσουμε να Τον γνωρίσουμε και να Τον αγαπήσουμε σωστά. Ας θυμηθούμε εκείνο το όποιο έλεγε ο μεγάλος Ντοστογιέφσκυ πως ' η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο '', διότι ομορφιά Χριστού χρειάζεται η ζωή μας, για να οδηγηθεί από την πνευματική δυσοσμία, που τόσο έντονη είναι στις μέρες μας, στο κάλλος και την ευωδία !

Ομορφιά Χριστού ας έχουν οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Ομορφιά Χριστού ας έχει η οικογένειά μας. Η ε(^γασ'ία μας. Η παιδεία μας και ο πολιτισμός μας. Ομορφιά Χριστού, λοιπόν, παντού και πάντοτε.

Χρόνια πολλά, όμορφα και ευλογημένα !


Μετά πολλών εορτίων ευχών και αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  Ο ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  ΙΑΚΩΒΟΣ