Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ύστατο Χαίρε στον Μητροπολίτη Ιερισσού κυρό Νικόδημο

ex1
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής, η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Νικοδήμου.
Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Λαγκαδά κ. Ιωάννη και ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.
Επίσης παρέστη εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας, Ηγούμενοι του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτες, μοναχοί, μοναχές και χιλιάδες πιστοί.
Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ο οποίος στον λόγο του εξήρε την μεγάλη αυτή εκκλησιαστική προσωπικότητα.
«Ο αοίδιμος Ιεράρχης Νικόδημος αγαπητοί μου, μέχρι τελευταίας του πνοής ήταν κοντά σας! Είναι σφραγίδα ανεξίτηλη της μαρτυρίας του έργου του, για την προκοπή και την πρόοδο αυτής της Επαρχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννης.
Ενώ πρόσθεσε: «Ταύτισε την ζωή του, με την ζωή σας. Ταύτισε την αγωνία του, με τις αγωνίες σας. Παρέμεινε πάντοτε προσευχόμενος και αγωνιζόμενος για το καλό όλων σας και το καλό του τόπου».
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε και σε ένα θαυμαστό γεγονός, που είχε ο μακαριστός με την Αγία Ακυλίνα.
«Ο Μητροπολίτης Νικόδημος είχε καημό για την Αγία Ακυλίνα και η Αγία του επεφύλαξε το θαύμα, λίγο πριν φύγει από τούτη την ζωή. Αξιώθηκε να ασπαστεί και να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα λείψανα της, όπου ένιωσε πολλές φορές την χάρη της», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης.
Κλείνοντας τόνισε: «Μακαριώτατε, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία αποχαιρετά το γνήσιο τέκνο της, με αισθήματα στοργής, αγάπης και τιμής. Διότι ο μακαριστός Ιεράρχης, ήταν εκείνος που εμπράκτως πάντοτε απεδείκνυε την αγάπη του προς το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Στη συνέχεια εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, ομίλησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
«Με βαθιά συγκίνηση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προπέμπει σήμερα, προς τις ουράνιες Μονές έναν εξέχοντα Ποιμενάρχη, τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κυρό Νικόδημο», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.
Επίσης τόνισε: «Στο πρόσωπο του προκειμένου σεβασμίου νεκρού, εκλείπει ένας Ιεράρχης ο οποίος κοσμούσε ολόκληρη την Εκκλησία από την ευλογημένη Μητρόπολή του».
«Το έργο του κατά τα 30 και πλέον έτη της θεοφιλούς ποιμαντορίας του, υπήρξε μεγάλο και γόνιμο. Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου αναλογίζονται με οδύνη την απώλεια ενός προσφιλούς αδελφού και συλλειτουργού, μαζί με τον οποίον συμπορεύθηκαν επιμελούμενοι την πνευματική ανύψωση του λαού», υπογράμμισε ο Επίσκοπος Γαβριήλ.
Να αναφερθεί ότι για την μεγάλη προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχη, μίλησε και ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.
Ακόμη για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερισσού, εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους ομίλησε ο Αρχιμ. Νικόδημος Λαυριώτης.
Επίσης συγκινητική ήταν η ομιλία του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσοστόμου, καθώς και η ομιλία του Γεν. Αρχιερατικού Αρχιμ. Ιγνατίου Ριγανά.
Φωτό: halkidikinews.gr και ergoliptesxalkidikis.blogspot

ex2
ex3
ex4
ex8
ex9
ex99
exodios2