Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ


ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ (ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ) ΙΜΒΡΟ - ΤΕΝΕΔΟ
ΑΔΡΑΜΥΤΙ -ΑΪΒΑΛΙ

13/10 ΕΩΣ 17/10

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΜΒΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πρώτη μέρα Κυριακή 13/10 .Αναχώρηση από το λιμάνι της Μυτιλήνης το απόγευμα για το Αϊβαλί. Άφιξη και άμεσή αναχώρηση για το cannakale οπού και θα διανυκτερεύσουμε.

Δεύτερη μέρα Δευτερά 14/10. Μετά από το πρωινό αναχωρούμε για το ΚΑΜΠΑ ΤΕΠΕ όπου θα πάρουμε το πλοίο για την ΙΜΒΡΟ με την άφιξη μας θα ξεκινήσουμε την περιήγηση για να γνωρίσουμε από κοντά το νησί. Θα ξεκινήσουμε από το χωριό Γλυκύ (Bademli = Αμυγδαλεώνας). Εδώ οι κοντά Έλληνες είναι ελάχιστοι, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάποτε έμεναν στους 500 Έλληνες. Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το Ι.Ν. της Κοιμήσεως, στο προαύλιο του οποίου λειτουργούσε κάποτε και το Δημοτικό σχολείο, το οποίο σήμερα, διαχωρισμένο από τον Ναό, λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Η επόμενη επίσκεψη-στάση στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παναγία (Gokceada = το νησί του μικρού ουρανού). Η Παναγία έχει χάσει εξ ολοκλήρου την ελληνικότητά της από τους έποικους και τους υπαλλήλους του τουρκικού κράτους και στρατού. Η κάποτε Ελληνική πρωτεύουσα των περίπου 6000 Ελλήνων κατοίκων, απέμεινε με κάπου 30 από αυτούς. Θα συνεχίσουμε για το χωριό Άγιοι Θεόδωροι (Zeytinli koyu = Ελαιοχώρι), χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αλλά και του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου & Νοτίου Αμερικής, Ιακώβου. .  Στην είσοδο του χωριού στέκει  το Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει ανακαινιστεί και παραδίπλα ο Ι. Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου.  Επόμενος προορισμός το χωριό Αγρίδια (Tepekoy = λοφοχώρι, με περίπου 30 Έλληνες), χωριό κτισμένο ψηλά σε βουνοπλαγιά.  Πολλά από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια σήμερα έχουν επισκευαστεί από τους Έλληνες ιδιοκτήτες τους που ζουν εκτός Ίμβρου. Θα περιδιαβούμε τα όμορφα δρομάκια, κάνοντας μια μικρή στάση στον Ι. Ν. του Ευαγγελισμού. Εκεί κοντά υπάρχουν πολλά όμορφα σπίτια, τα περισσότερα κατοικημένα και κάποια ερειπωμένα. Ακόμα και μέσα από τα ερειπωμένα σπίτια μπορείς να διακρίνεις την αρχοντιά που είχαν οι Έλληνες νοικοκυραίοι τους. Έπειτα θα επισκεφτούμε τον μεγαλύτερο, αλλά και πιο ερειπωμένο οικισμό, νοτιοδυτικά στο βάθος του νησιού, το Σχοινούδι (Derekoy = Ποταμοχώρι ή Λαγγαδοχώρι, με περίπου 45 Έλληνες). Το Σχοινούδι κάποτε αριθμούσε 3500 κόσμο και γι΄ αυτό, εκτός από τον πληθυσμό, κρατούσε τα ηνία και στην οικονομία του νησιού. Δίπλα στο Σχοινούδι, οι Τούρκοι έχτισαν τον νέο εποικιστικό οικισμό Sahinkaya, όπου βρίσκονται  οι Ι.Ν. της Παναγίας και της Αγίας Μαρίνας. Δυτικότερα συναντάμε τη Λιβουνιά (Ugurlu), μια παραδεισένια παραλία με χαλίκια, χωρίς σπίτια και ταβέρνες. Εκεί βρίσκεται το Kacakliman (Κατσάκ Λιμάνι) ή αλλιώς μεταφρασμένο “το λιμάνι των λαθραίων”. Αυτό το φυσικό λιμάνι δεν φαίνεται από την θάλασσα και πολλοί Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για να αποδράσουν παράνομα με βάρκες στην Ελλάδα (Λήμνο). ).   Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο.  Διανυκτέρευση.
Τρίτη μέρα  Τρίτη 15/10/2019.  Μετά από το πρόγευμα θα έχουμε ελεύθερη μέρα στο cannakale για να επισκεφτούμε την πλατεία με το αντίγραφο  του Δουρείου Ίππου. Θα επισκεφτούμε το ναυτικό μουσείο και την αγορά της πόλης .Δείπνο διανυκτέρευση.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΕΝΕΔΟΣ

Τέταρτη μέρα   Τέταρτη 16/10/2019. Μετά από το πρόγευμα αναχωρούμε για να επισκεφτούμε την Τένεδο που κάποτε ανήκε εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης .Άφιξη  στο Geyikli (Γκέικλι). Και από κει, στο λιμάνι  απ’ όπου θα πάρουμε το φέρυ-μποτ που θα για την Τένεδο (Bozcaanda) με τους ελάχιστους εναπομείναντες Έλληνες. Η αρχαία της ονομασία ήταν Λεύκοφρυς, λόγω των λευκών βράχων των ακτών της, που την κάνουν να μοιάζει από μακριά σαν λευκό φρύδι. Η πρώτη ομορφιά, η ίδια η «είσοδος» στο νησί, το λιμάνι της Τενέδου, με ένα καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο να σε καλωσορίζει και να σε εντυπωσιάζει, μαζί με το γραφικό λιμανάκι και τα αγκυροβολημένα καΐκια του. επίσκεψη-προσκύνημα στον ελληνορθόδοξο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η εκκλησία κτίστηκε 10 -15 σκαλιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, διαφορετικά δεν δίνονταν η άδεια, από τους Οθωμανούς, γιατί θα έκρυβε το τζαμί που βρισκόταν ακριβώς από πίσω της με το τετραώροφο καμπαναριό της και με μια καμπάνα κάθε όροφο. Στην συνέχεια μια βόλτα στο νησί για να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής με το ξακουστό πανήγυρι. Αναχώρηση από την Τένεδο για το Αδραμύτιο όπου και θα διανυκτερεύσουμε.
Πέμπτη μέρα Πέμπτη 17/10/2019. Μετά από το πρόγευμα αναχωρούμε για το Αϊβαλί ελεύθερος χρόνος μέχρι την αναχώρηση μας .
Τιμή κατ άτομο …………275 € διαφορά μονόκλινο 40 €
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ü  Εισιτήρια πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΙΒΑΛΙ ΜΥΤΙΛΉΝΗ
ü  4 διανυκτερεύσεις με πρωινό και δείπνο
ü  Εισιτήρια πλοίου σε Ίμβρο και Τένεδο
ü  Μεταφορές και ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
ü  Συνοδός του γραφείου μας και ξεναγός
ü  Ασφάλεια ταξιδιού

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

ü  Είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
ü  Ποτά αναψυκτικά
                    Κρατήσεις στα τηλέφωνα    :22510-21357
                                                                  :2252071538
                                                                  :6947326231