Μουσείο για τα περίφημα Ροδαφνίδια του Λισβορίου!
Με την πολύτιμη αρωγή και ανεκτίμητη συμβουλευτική του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η δημοτική αρχή δείχνει αποφασισμένη να αναδείξει με τον τρόπο που τους αρμόζει τα περίφημα Ροδαφνίδια του Λισβορίου, που μπήκαν στη ζωή μας πριν από τέσσερα περίπου χρόνια.
Τα πολυάριθμα ευρήματα, στην πλειονότητά τους λίθινα εργαλεία -χειροπελέκεις και κοπείς της Αχελαίας πολιτισμικής φάσης- που χρονολογούνται από τη Μέση Πλειστόκαινη Εποχή (780.000-125.000 χρόνια πριν) ίσως και παλαιότερα, που βρέθηκαν από τις ανασκαφές που διεξάγονται συστηματικά από το 2012 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Λισβόρι, «έγραψαν» ξανά την ιστορία της Λέσβου και συνδέθηκαν ιδανικά με τη σημερινή τεράστια προσφυγική μετακίνηση των πληθυσμών από τις απέναντι ακτές αλλά και από την Αφρική. Και αυτό γιατί απεδείχθη πως και πριν από 500.000 χρόνια η Λέσβος ήταν το χαρακτηριστικότερο πέρασμα του Αιγαίου προς την Ευρώπη.
Το «Ε» λοιπόν σήμερα αποκαλύπτει πως ο Δήμος Λέσβου έριξε τον κύβο για την προοπτική δημιουργίας μουσείου στο χωριό, αναδεικνύοντας μία νέα πτυχή της πλούσιας λεσβιακής μας ιστορίας!
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διεξάγοντας συστηματικές ανασκαφές από το 2012 στο Λισβόρι, ξέθαψε κυριολεκτικά και μεταφορικά μία άγνωστη μέχρι πρότινος ιστορία του νησιού. Για την ακρίβεια, την πρώιμη… προϊστορία του νησιού και του Αιγαίου. Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν ανέδειξαν μία λιθοτεχνία που εντοπίζεται σε ποταμιές και λιμναίες αποθέσεις σε ένα τοπίο σμιλεμένο από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και έδωσαν αφορμή για να στραφούν τα φώτα της παγκόσμιας έρευνας στην καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου και ειδικότερα στην πορεία του από την Αφρική προς την Ευρώπη.
Με το προσφυγικό δε να έχει στρέψει τελευταία τα φώτα όλου του πλανήτη στη Λέσβο, τα ευρήματα αυτά θύμισαν πρόσφατα -όπως πάλι το «Ε» είχε αναδείξει με τη συνέντευξη της επικεφαλής των ανασκαφών Νένας Γαλανίδου στην Ανθή Παζιάνου- πως η Λέσβος ήταν διαχρονικά πέρασμα από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη. Και αυτό γιατί οι έρευνες επάνω στα ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πριν από 500.000 χρόνια άνθρωποι από τις δύο αυτές ηπείρους έρχονταν νομαδικά στη Λέσβο και έμεναν από το Μάρτη μέχρι να έρθει ξανά ο χειμώνας στο νησί για να επιστρέψουν πίσω στις «βάσεις» τους.
Στην Κρήτη οι αντιδήμαρχοι
Αυτή η νέα «ιστορία» όμως φαίνεται πως πράγματι θεωρείται πολιτιστικό και πολιτισμικό «κεφάλαιο» της Λέσβου, αφού η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να προχωρήσει δυναμικά την προοπτική δημιουργίας μουσείου στα Ροδαφνίδια του Λισβορίου. Αυτό παραδέχονται εξάλλου ότι είναι στο μυαλό του δημάρχου Σπύρου Γαληνού στο «Ε» οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Στρατής Τζιμής, οι οποίοι σήμερα θα ταξιδέψουν στην Κρήτη για να συναντηθούν με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου.
Οι δύο πλευρές, εκτός από τη συνεργασία τους για την ανασκαφή που έβγαλε στο φως τα ίχνη ανθρώπων που πέρασαν από το νησί 500.000 χρόνια πίσω, πρόκειται να συζητήσουν πια και την προοπτική «στέγασης» των ευρημάτων και ανάδειξής τους μέσω ενός μουσείου που θα δείχνει αλλά και θα «μιλά» για τη νέα αυτή ιστορία. Στη συνάντησή τους λοιπόν, η πλευρά του Δήμου θα συζητήσει την πιθανότητα δημιουργίας μίας σχετικής προγραμματικής σύμπραξης με το ίδρυμα προς αυτήν την κατεύθυνση και έχει ήδη στα χέρια της τη βάση για να «χτιστεί» το όλο εγχείρημα.
Στο πρώην εκκλησιαστικό ελαιοτριβείο
Το μουσείο πιθανότατα θα στεγαστεί στο κτήριο του παλαιού εκκλησιαστικού ελαιοτριβείου του Λισβορίου, το οποίο παραχωρήθηκε κατά 50% από την Εκκλησία για 20 χρόνια.
Το άλλο 50% της ιδιοκτησίας του κτηρίου αυτού, που κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο να γίνει το μουσείο στα Ροδαφνίδια, ανήκει σε ιδιώτες και ο Δήμος θα μπει στη διαδικασία, αν όλα πάνε καλά, να το αποσπάσει με τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.
Ενδεικτικό του ότι το Λισβόρι αποκτά μία μοναδική δυνατότητα να μετατραπεί -όπως το Σίγρι- σε πόλο έλξης για εκατομμύρια λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού είναι ότι στην Κρήτη μαζί με τους αντιδημάρχους θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του χωριού Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης για να ακούσει από τους Κρητικούς τις προτάσεις τους για το μέλλον των Ροδαφνίδιων.